SAMERNAS HISTORIA I MEDELPAD, samiska landsmödrar och historisk Sundsvallskalender 29/11, 1/12 och 7/2

SAMERNAS HISTORIA I MEDELPAD

Föreläsningsdags snart. Torsdag 29 nov närmar sig och då föreläser jag för Senioruniversitetet Sundsvall kl 14.00-15.30, i Pingstkyrkan (!). Titeln är

”Samernas historia kring Medelpads kuster

lägerplatser, näringar, vinterbete, språk och framtid”

Torsdag 29 november Pingskyrkan (SUS-medlemskap krävs) kl 14.00 – 15.30

Kontaktpersoner är Ann Ahlenius, 073-067 88 43, Britt-Marie Andersson, 070-309 77 50 (Ann lättast nå närmsta dagarna). Inträde 50 kr och medlemskap i SUS erfordras.


KVINNOHISTORIA OCH SAMISK HISTORIA

Ännu en föreläsning torsdagen den 7 februari 2019 om två landsmödrar och två systrar från Saepmie
handlar om Elsa Laula, om Mria M. Matsdotter samt om systrarna Anna och Sigrid Jönsdotter, uppvuxna (och levde närmast hela sitt liv undantaget den engelska resa vi ska tala om) i s k sockenlappsmiljö i området mellan Sör-Dellen och Enånger. Där berör vbio lite det rika sameliv som funnits tidigt och de täta goda kontakterna mellan samer och övrig befolkning i Dellenbygden, Årskogen, Gnarp, Njurunda, Attmar etc. Landsmödrarna, som jag kallat dom,

Plats och lokal meddelas om någon tid här i bloggen och beröda FB-sidor. Påminner också om att man kan höra och se mig på Akademibokhandeln Vängåvan/Storgatan i Sundsvall lördagen den 1 dec kl 12-16 (Tid är prel. Och kan komma att specas: kolla i annonser!).

Bilder: 1. Voernesegrupp i sundsvallsområdet, ev ovanför Skönsmon, möjlöigen år 1899. Fotograf: i u, Sundsvalls museums fotoarkiv via Norraberget. 2. Vykort.3. Föreläsaren undertecknad Peter Ericson, fotograferad för två år sedan i Kristinehamn, på föreläsning i samband med vernissagen av Sunna-Brouwers Maadtoe på stadens konstmuseum. Foto: Monika E. Pensar.
Jag ör också ”kalendermakaren” tillsammans med formgivaren Eskil Olsson.

Peter Ericson 21 november 2018

EXKURS

Text till föreläsningen 29 nov

Visste du att hundratals grupper av samer har vandrat och skidat runt här under 1600-1700-talen, kanske även tidigare utmed våra kuster?

Samernas näringar var tidigt mångskiftande. Sedermera blev vissa samer intvingade i ett så kallat sockenlappssystem. Sjösamer samlades i Njurunda, Tynderö och på Alnö. Ångermanna skogssamer kunde slå sig ned i trakten och på vintrarna kom fjällsamerna. Vi ser på hur de levde, var de samlades och hur de försvann när staten bestämde sig för att hindra deras renflyttningar.

Peter Ericson är en sakkunnig historiker som bland annat faktagranskat SVT-UR:s serie ”Samernas Tid”. Han är född på Alnön och uppvuxen i Selånger. Han har arbetat med samtliga länsmuseer från Mälaren och norrut.

Under senare år har hans arbete bl.a. rört svensk-norska renbeteskonventionen. Han driver även en blogg Southsaamihistory och en tidning Saepmie Times.

En reaktion till “SAMERNAS HISTORIA I MEDELPAD, samiska landsmödrar och historisk Sundsvallskalender 29/11, 1/12 och 7/2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s